poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa krem ogorkowa


Chodziła za mną od dawna.
Gęsta, aksamitna, kwaśna.
Zupa ogorkowa :)
Więc postanowiłam ją wkoncu zrobić, z paroma moimi zmianami wyszła rewelacyjna!
Jak macie ochote dzis na zupke
Proponuję ogórkową!

Składniki:
1,5 litra bulionu
2 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
seler
2 ogórki kiszone
100 ml wody z ogórkow kiszonych
2 liscie laurowe
majeranek
koperek
Smietana 18 % do zup

Przygotowanie
Gotujemy bulion, do gorącego bulionu wrzucamy liście laurowe, dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki, marchewke, pietruszke, por, seler. Gotujemy pod przykryciem jakies 20 minut az warzywa będą miękkie. 
Gdy juz się ugotują wyjmujemy listki laurowe, dodajemy starte na grubych oczkach ogórki kiszone, gotujemy 10 minut, nastepnie dolewamy wodę z ogórkow , dodajemy majeranek i koperek, gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec wszystko blendujemy blenderem, na gładki krem, dodajemy ok 100-150 ml śmietany i jeszcze chwile blendujemy, GOTOWE :)


Do tego przygotowałam grzaneczki z chleba, 2 kromeczki pociełam w mala kostkę i obsmazylam na patelni teflonowej bez tłuszczu :)

Mniam Mniam!









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz