Kto nie lubi pralinek raffaello?
pyszne, slodkie ,kokosowe..
Szukalam dluugo idealnego przepisu dla mnie..
Nie chcialam masy na bazie masła, ani budyniu.
Nie przemawiało tez do mnie gotowanie smietanki z czekoladą i czekanie 12h az zgestnieje..
Wkoncu znalazlam, moj idealny przepis!
Najpierw podam wam skladniki i przepis na biszkopt ktory zawsze wychodzi i.. nie opada!
Skladniki:
4 jajka
8 łyzek cukru drobnego
4 lyzki mąki przennej
4 lyzki mąki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od bialek , ubijamy ze szczyptą soli, nastepnie gdy juz jest troche ubite dodajemy cukier i miksujemy na ''sztywno'', dodajemy po jednym zoltku wciaz miksując.
Do masy jajecznej dodajemy pomieszane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką do polaczenia sie skladnikow bardzo delikatnie.
Wykladamy do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do ''suchego patyczka'' ok 35minut w 170 stopniach.
pod koniec pieczenia wyjmujemy nasz biszkopt i 3 razy upuszczamy go z ok 50 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Skladniki na mase Raffaello :
600ml schlodzonej smietanki 30%
3 śmietan-fixy
150gram bialej czekolady
1 Lyzka cukru pudru
150 gram wiórek kokosowych
Likier kokosowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Śmietankę przez chwilę ubijamy mikserem, gdy zaczyna gęstniec dodajemy smnietan-fixy i cukier. Ubijamy az pozadnie zgestnieje, ale wazne by nie ''przebic'' smietanki.
150 gram bialej czekolady starlam na malych oczkach ( można ją roztopic z 2 lyzkami mleka i schlodzić - te wersję wyproboje nastepnym razem) dodac do ubitej smietanki, w tym samym momencie dodac wiórki kokosowe, dobrze wymieszać wszystkie skladniki, ja dodalam jeszcze 2 lyzki likieru kokosowego.
Wystudzony biszkopt przeciąż na 2-3 krążki ( u mnie na 3) kazdy krążek przed nalozeniem masy naponczować, ja uzylam do tego likieru kokosowego, mozna tez likier rozrobic z mlekiem by nie bylo czuc mocno alkoholu. Ja nie lubie suchych ciast wiec nie zalowalam.
Przelozyc masą, zostawić troszkę na ubranie tortu/ciasta.
Na koniec posypałam go wiórkami.
Dobrze by ciasto przenocowalo w lodowce i przeszlo swoimi smakami..
Jak dla mnie Palce lizac!!
Polecam ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz