Jako że staram się byc na jako takiej diecie, a mialam ochotę na ciasto, poczytałam troche w internecie, troche swoich racji dołożyłam, i tak oto powstał moj placek z mąki z otrąb pszennych i mąki z musli.
Ciasto nie jest słodkie.
Czuc w nim posmak otrąb.
Idealne z wiśniową konfiturą.
Składniki:
3 jajka
4 łyżki cukru lub 2 łyżki słodzika
szczypta soli
1 szklanka mąki z otrąb pszennych
2/3 szklanki mąki z musli
1/3 szklanki zblendowanych orzechów wloskich
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną lśniącą piankę, dodajemy żółtka, lekko miksujemy na najnizszych obrotach, wsypujemy mąki i orzechy, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na najnizszych obrotach do polaczenia się składnikow, nie za długo. Przekładamy do foremki keksowej, takiej mniejszej, wkladamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 40-50 min "do suchego patyczka" GOTOWE :)
Jest to ciasto idealne dla osob na diecie DUKANA wystarczy ze nie dodacie orzechów tylko 2 szklanki mąki z otrąb pszennych, mąki zrobiłam tak ze zmiksowalam je w malakserze na pył, ale nie jest to taki pył jak prawdziwej mąki :) więc bez strachu.
Ciasto rozpływa się w ustach jest kruchutkie i mięciutkie, dla mnie pycha, dla wszystkich milośnikow otrąb również będzie rewelacyjne! Warto wypróbować, szybko syci i nie jest za słodkie co jest dla mnie duzym plusem, bo nie przepadam za bardzo slodkimi plackami :) POLECAM :)
A teraz pare zdjęc :)
Przed pieczeniem :
Po 50 minutach :
I gotowe mniam mniam :
Naprawde Warto wyprobować jezeli jestescie na diecie, Nikt przeciez nie powiedział ze nic się nie nalezy osobom odchudzającym się, a taki zdrowy i sysący placek napewno was zachwyci :)
Można go jesc z czystym sumieniem :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz