wtorek, 8 października 2019

Jesienne ciasto ze śliwkami

Pyszne, jesienne ciasto ze śliwkami i żytnia kruszonka ktora chrupie parę dni, nie mieknie
Składniki :
Kostka margaryny palmy
5 jaj
330 gram mąki pszennej
150 ram cukru pudru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 kg sliwek wypestkowanych
Kruszonka:
150 gram margaryny
50gram cukru kryształu
Maki zytniej tyle aby powstal "mokry piasek"
Przygotowanie :
Margarynę z cukrem ubijamy na puch, nastepnie dodajemy po jednym jajku i chwile miksujemy po każdym, nastepnie w paru turach dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko, do połączenia składników. Wykladamy ciasto na blaszke, ukladamy śliwki skorka do dołu mozna je posypac cynamonem, w misie miksera umieszczamy margaryne cukier i mąkę żytnia w takiej ilosci by uzyskac sypkie ciasto cos jak mokry piasek, kruszonke wysypujemy na śliwki, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 st i pieczemy godzinę, posypujemy cukrem pudrem, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz