Wiem wiem, długo nie pisałam, ale dziś przychodzę z notką z przepisami.
Z przepisami na zupy krem, ktore musze zrobic w najbllizszym czasie :)
przepisy przekopiowane sa z innych blogów i nie są mojego autorstwa.
Ja dziś robie krokiety z pieczarkami a do tego będzie czerwony barszczyk.
Mam zamiar zrobic ich ok 20. Jesc przez 2-3 dni a reszte zamrozić. Muszę niestety robic takie ilosci bo w tygodniu nie mam czasu na gotowanie, wszystko przez prace, nawet dziś byłam do 13 w pracy :(
Zupa Krem z Pora
Składniki:
- 2 duże pory (tylko biała część)
- 1 cebula
- 1 dorodna pietruszka
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki klarowanego masła
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 600-700 ml bulionu mięsno-warzywnego**
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 100 ml kremówki
- posiekany szczypiorek (wg uznania)
Wszystkie warzywa najpierw obierz i opłucz. Odlej około 100 ml bulionu, resztę zagotuj. Ziemniaki i pietruszkę pokrój w grubą kostkę, następnie przełóż do garnka z wywarem i gotuj do miękkości.
Cebulę i pora pokrój w piórka – zeszklij je na maśle na dość głębokiej patelni, następnie podlej bulionem oraz winem i duś aż płyn się zredukuje o połowę.
Połącz zawartość garnka i patelni, dodaj zioła prowansalskie i gotuj razem przez 5 minut. Zmiksuj całość za pomocą blendera, dodaj kremówkę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem i z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego.
Cebulę i pora pokrój w piórka – zeszklij je na maśle na dość głębokiej patelni, następnie podlej bulionem oraz winem i duś aż płyn się zredukuje o połowę.
Połącz zawartość garnka i patelni, dodaj zioła prowansalskie i gotuj razem przez 5 minut. Zmiksuj całość za pomocą blendera, dodaj kremówkę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem i z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego.
Zupa Krem Pieczarkowa
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 0,5 kg pieczarek
- 1 niezbyt duża marchewka
- kawałek pietruszki
- niewielki kawałek selera
- 100 g śmietany
- 3 średnie ziemniaki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- duża łyżka masła
Sposób wykonania:
- Obrane i oczyszczone: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody.
- Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do miękkości ziemniaków.
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu.
- Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi na suchej patelni plasterkami pieczarek. Można posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz