sobota, 15 marca 2014

Zupy MUST DO IT!



Wiem wiem, długo nie pisałam, ale dziś przychodzę z notką z przepisami.
Z przepisami na zupy krem, ktore musze zrobic w najbllizszym czasie :)
przepisy przekopiowane sa z innych blogów i nie są mojego autorstwa.
Ja dziś robie krokiety z pieczarkami a do tego będzie czerwony barszczyk.
Mam zamiar zrobic ich ok 20. Jesc przez 2-3 dni a reszte zamrozić. Muszę niestety robic takie ilosci bo w tygodniu nie mam czasu na gotowanie, wszystko przez prace, nawet dziś byłam do 13 w pracy :(


Zupa Krem z Pora

Składniki:
  • 2 duże pory (tylko biała część)
  • 1 cebula
  • 1 dorodna pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 600-700 ml bulionu mięsno-warzywnego**
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 100 ml kremówki
  • posiekany szczypiorek (wg uznania)
Wszystkie warzywa najpierw obierz i opłucz. Odlej około 100 ml bulionu, resztę zagotuj. Ziemniaki i pietruszkę pokrój w grubą kostkę, następnie przełóż do garnka z wywarem i gotuj do miękkości.
Cebulę i pora pokrój w piórka – zeszklij je na maśle na dość głębokiej patelni, następnie podlej bulionem oraz winem i duś aż płyn się zredukuje o połowę.
Połącz zawartość garnka i patelni, dodaj zioła prowansalskie i gotuj razem przez 5 minut. Zmiksuj całość za pomocą blendera, dodaj kremówkę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem i z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego.


Zupa Krem Pieczarkowa 
Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 niezbyt duża marchewka
  • kawałek pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 100 g śmietany
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • duża łyżka masła

Sposób wykonania:

  • Obrane i oczyszczone: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody.
  • Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu.
  • Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi na suchej patelni plasterkami pieczarek. Można posypać natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz