wtorek, 6 października 2015

Pyszne żeberka duszone w cebuli.


Ja i moj mąż wrecz kochamy żeberka!
ale te wypasione, extramięsne, nigdy nie widzialam sensu robienia zwyklych żeberek i szukania w nich mięsa, ektramięste to jest to!
Ostatnio robilam pieczone w ketchupie i coca coli, ale nie dorownują tradycyjnym duszonych w cebuli.

Skladniki:
1,5 kg żeberek ekstramięsnych
Przyprawa do żeberek appetina
3 duże cebule
smalec
sól

Przygotowanie:
Żeberka kroimy na kawalki, płukamy w wodzie, i wklepujemy w nie przyprawę.
Smalec roztapiamy na patelni i obsmazamy dobrze z obu stron nasze mięsko.
Cebule obieramy kroimy w krązki lub polkrązki jak kto woli, dusimy na smalcu z  solą i ok 0,5 szkl wody, usmazone żeberka przekladamy do garka z cebulą ( cebula dopiero zaczela się dusic, pamietajmy ze z zeberkami będzie sie dusic jeszcze jakas godzine) . Przykrywamy pokrywką i na malym ogniu dusimy mięso mieszając/przekladając co jakiś czas, pod koniec duszenia ściągamy pokrywke by woda wyparowala i zostal sam tłuszcz.
GOTOWE, najpyszniejsze i najprostrze żeberka pod sloncem



Mięsko jest mieciutkie i pyszne, ja podaje z ziemniaczkami i ogorkami w zalewie musztardowej, na ziemniaczki nakladam cebulkę z żeberek, mniam!
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz