piątek, 27 lutego 2015

Brownie z płynną czekoladą


Najbardziej czekoladowe ciasto jakie moze byc :)
ale nie jest mega słodkie - takie a w sam raz.
Zaskakuje wilgotnoscia i pyszna lejaca sie czekolada w srodku.
Mozna robic w małej tortownicy jako ciasto lub w kokilkach robiąc babeczke z lejącym srodeczkiem - wybór nalezy do was !
Przepis jest prosty :

Skladniki:
1 czekolada gorzka 100g
1 czekolada mleczna 100g
220 gram margaryny/masla
3 całe jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyzki kakao
1 i 1/3 szkl mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Czekolady, kakao i margarynę rozpuscic w rondelku ( nie doprowadzac do wrzenia!!) , odłożyc by ostygło. Od razu włanczamy sobie piekarnik na 180stopni.
całe Jajka ubijamy mikserem na biały puch wraz z cukrem, wlewamy ostudzona mase czekoladową, caly czas miksujemy dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. CIASTO GOTOWE
Przekladamy do formy ( ja spód zawsze wykladam papierem do pieczenia). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Ciasto po wyjęciu wydaje nam sie duze i wyrośniete jednak gdy wystygnie sporo opadnie :) nie wolno sie tym przejmowac takie wlasnie ma byc i taki jest jego urok!
Brownie charakteryzuje sie tym ze jest ciężkie, wilgotne, gliniaste i ''zakalcowate".
Moja propozycja nie jest takim 100% brownie, jest brownie z plynną czekolada :))

By przygotować mini babeczki z plynnym srodkiem wlewamy nasze ciasto do ceramicznych kokilkow o srednicy 7cm, pieczemy w 180st 7-8 minut. 

SMACZNEGO :) 


Ja nie przepadam za czekoladowymi ciastami.. tak to podbilo moje serce !
Uwielbiam je :)
POLECAM

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz zrobiłam i przetrzymalam za długo w piecu.
    Drugi idealni 25 min.i ...jest to najlepsze Brownie jakie jadłam!!!!!!cudo nad cudami!!!
    Mimo że cała rodzina na diecie to ...po pierwsze to gorsza czekolada a po drugie cała blacha poszła w jeden dzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. dzień Dobry. Proszę poprawić błędy w tekście, bo strasznie się to czyta. W szczególności "włanczać" 🙁

    OdpowiedzUsuń